Sportmassage

Preventieve Sportmassage, 

wat is dat?

Na een sportieve inspanning zal zich in de spieren vocht en afvalstoffen ophopen. Gelukkig is een gezond lijf prima in staat om dit te herstellen. 

Een veelvoorkomend probleem bij sporters is echter dat zij hun sportbelasting onvoldoende afstemmen op de belastbaarheid van hun lichaam, waardoor er een disbalans ontstaat. Dit kan b.v. ontstaan wanneer een te zwaar trainingsprogramma wordt gevolgd of door verminderde belastbaarheid van de sporter, bijvoorbeeld door ziekte, of door houding- of standsafwijkingen zoals platvoeten of een versterkte holling van de onderrug. 

Wanneer deze disbalans niet wordt opgeheven dan zullen spieren tekenen van overbelasting gaan vertonen. Spieren verkorten of bouwen spanning op, vertonen lokale verhardingen (de zogenaamde "knopen") en kunnen pijnlijk aanvoelen. Deze overbelasting maakt de spier vervolgens kwetbaarder voor blessures als verstuikingen, peesontstekingen en spierscheuringen.

Simpel gezegd verbeterd sportmassage de afvoer van afvalstoffen en vocht, waardoor spieren sneller en beter herstellen en blessures worden voorkomen. 

Een goede sportmassage, 1x per 3 à 4 weken, voor (beginnende) sporters kan er al voor zorgen dat de kans op blessures drastisch daalt.

Wil je je trainingsprogramma optimaliseren, dan is het aan te bevelen om een regelmatige sportmassage net zo min als een luxe te gaan zien als een goede warming up en cooling down en om dit op te nemen als onderdeel van dit programma.

Je kunt eenvoudig een afspraak maken voor een sportmassage via mijn online agenda: boek een gewenste massageduur en een geschikte datum + tijdstip en ter plekke bespreken we je wensen en de mogelijkheden.


Herstelgerichte behandeling bij

overbelasting en blessures

Anders wordt het wanneer er al sprake is van een overbelasting of blessure. Dan ben je meer gebaad bij een herstelgerichte behandeling. 

In de acute fase van een blessure zal de behandeling hoogst waarschijnlijk bestaan uit rust, eventueel aangevuld met een behandeling bij een fysiotherapeut.

Wanneer je eenmaal zo goed als hersteld bent van de blessure, of wanneer je merkt dat je niet meer volledig hersteld na het sporten, dan is het echter belangrijk om te kijken hoe je een (volgende) blessure kunt voorkomen.  Hier kan een sportmasseur je uitstekend bij helpen. 

Met een herstelgerichte behandeling kijken we samen hoe we de disbalans tussen je belasting en je belastbaarheid kunnen opheffen, zodat je weer op een veilige manier je sportactiviteiten kunt hervatten. 

Voorafgaande aan een herstelgerichte behandeling zal altijd eerst een intakegesprek plaatsvinden. Aan de hand van een anamnese, een inspectie- en een functieonderzoek zal tijdens de intake een behandelplan worden opgesteld. Een belangrijke factor voor het succes van de behandeling is dat er commitment is van de sporter voor de uitvoering van het plan. Het behandelplan zal dan ook altijd in overleg worden opgesteld.  

Onderdelen van een behandelplan kunnen zijn: gerichte sportmassage, taping en adviezen t.a.v het herstellen van de balans belasting-belastbaarheid.   

Wil je een afspraak maken voor een intake? Via onderstaande knop kun je direct een afspraak voor een intake inplannen in mijn digitale agenda.


(*)Ben je momenteel onder behandeling voor een blessure, overleg dan eerst even of een behandeling bij een sportmasseur al passend is voor de fase van herstel waarin je verkeerd.

Ben je niet onder behandeling maar twijfel je of een herstelgerichte behandeling voor jou op dit moment de juiste interventie is? Stuur me dan even een mailtje om even een belafspraak in te plannen:

massagepraktijk-annouschka@gripopjeeetgedrag.nl